Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

2 prikken waarom?

  • Marc

    Goedendag,

    Vanwege vrijwilligerswerk in een verzorgingstehuis heb ik een oproep gehad om me in te laten enten tegen de Mexicaanse griep. De inenting bestaat uit 2 prikken met zo'n 3 weken ertussen. Wat zit er in de eerste prik en wat in de 2e prik. En kan je tussen de 1e en de 2e prik alsnog de mexicaanse griep krijgen?

    Alvast bedankt,

    Marc

  • zonnig

    Beste Marc,

    Zowel voor / tijdens / na de vaccinatie kan je de M-griep krijgen. Er wordt gezegd dat de kans nog steeds 30% is dat je de M-griep kan krijgen maar omdat het vaccin formeel nog steeds niet officieel is toegelaten en de 1e testresultaten pas eind december worden verwacht is inenten sowieso riskant als je niet tot de reguliere griepgroep 60+ en e.d. behoort. Medisch personeel dat op de IC of M-griep verpleegafdeling werkt loopt mogelijk extra risico en blijft na vaccinatie nog steeds een risico groep.

    Ga uitsluitend naar de huisarts voor vaccinatie, hij kent je medisch dossier en niemand anders.

    Vaccinatie door het verzorgingstehuis is leuk en aardig maar vele malen riskanter dan bij de huisarts. Diegene die je vaccineert in het verzorgingstehuis kent jouw medisch dossier niet en kan, volledige ongewenst, meer schade aanrichten dan dat diegene goed kan doen.

    Verder vind ik dat je goed werk doet.

  • Rob

    Allereerst:

    Door deze reacties wordt iedereen de kast opgejaagd en worden mensen bang om dood te gaan aan de vaccinatie.

    Al sinds de jeugd wordt iedereen ingeënt met verschillende vaccins.

    De gezondheidsdienst zal nooit een vaccin toedienen aan de risicogroepen wanneer deze niet veilig is.

    Het is namelijk niet zo dat de overheid op die manier bijvoorbeeld de aow wil aanpakken en met de vaccins van deze groepen af wil komen.

    Het is te gek voor woorden om te zeggen dat je het niet moet doen omdat iemand je medisch dossier niet kent. De vaccinatie is voor een ieder veilig.

    Antwoord op de vraag:

    Je krijgt twee prikken omdat de werking van het vaccin dan groter is. Wanneer je dus “slechts” 1 prik haalt, betekent het dat je bent ingeënt tegen de griep, waardoor je minder gevoelig ervoor bent en dat wanneer je de griep toch krijgt, je hier sneller vanaf bent. Dit wordt bereikt doordat het vaccin de zogenaamde geheugencellen activeert. Wanneer de griep opnieuw het lichaam binnenkomt herkennen deze geheugencellen de griep en worden er sneller de juiste tegenstoffen aangemaakt.

    Inenten is een voorzorgsmaatregel en helpt je lichaam zich beter te beschermen bij een mogelijke besmetting van de griep.

  • Monica

    Bedankt Rob, ik ben gerust gesteld na je bericht te hebben gelezen.

    Nog nooit zo'n toestand meegemaakt over vaccinatie in de media.

  • g.v.lieshout

    waarom 2 de prik

  • Ludo (callcenter)

    De Gezondheidsraad heeft zich, naar aanleiding van internationaal onderzoek, gebogen over de vraag of er twee prikken nodig zijn voor voldoende bescherming tegen Nieuwe Influenza A of dat één prik volstaat.

    Zij heeft geconcludeerd dat er nog onvoldoende bewijs is om aan te nemen dat één prik voldoende bescherming biedt tegen Nieuwe Influenza A. Het onderzoek waaruit zou blijken dat één prik voldoende is, is bij een te beperkte onderzoeksgroep uitgevoerd. Bovendien is het onderzoek uitgevoerd met een ander vaccin dan het vaccin dat in Nederland gegeven zal worden.

    De eerste prik en de tweede prik moeten met hetzelfde vaccin worden gegeven

  • Marc

    Rob, helder antwoord.

    Bedankt.

    De eerste prik zit er inmiddels in.

    Groeten

    Marc